Citronkladdkaka med vit choklad

Tanken var att lägga ut det här receptet på kladdkakans dag men man kan väl äta kladdkaka på en dag som inte är kladdkakans dag också, eller hur?! 🙂

Jag var hos en kompis för några veckor sedan och vi hittade ett recept på nätet på en hälsosam citronkladdkaka med vit choklad som såg jättebra ut. Vi var supertaggade och gjorde allt enligt receptet, men det slutade med platt fall. Kakan blev inte alls som vi tänkt oss, den blev bränd på toppen, satte sig inte (blev som en fluffig äggröra) och smakade bittert. Ingen hit med andra ord. Sedan dess har jag gått och funderat om inte jag skulle kunna få till en liknande kladdkaka eftersom jag verkligen gillar smakkombinationen. Jag testade att göra ett variant på detta recept och det blev verkligen superbra!!!

Jag har faktiskt gjort receptet två gånger, ena gången gräddade jag den lite för länge och den blev mer som en kladdig sockerkaka (vilket i och för sig inte är helt fel det heller) och den andra gången blev den perfekt, en kladdig och inte alltför söt citronkladdkaka med bitar av vit choklad….dröm!!!


Citronkladdkaka med citron och vit choklad
10 bitar

2 dl mandelmjöl
3 msk riven kokos (kan uteslutas) + extra till formen
citronskal från 1 citron
2 tsk citronarom (kan uteslutas men ger en ”rundare” smak)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja (eller smör)
50 g hackad vit choklad (jag använde sockerfri och näringsberäkning är på den sockerfria versionen)
3 ägg
8-9 urkärnade dadlar

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (ca 18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlar och citronarom till en slät smet i en matberedare. Tillsätt ägg och mixa igen.
4. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten, citronskalet och till sist kokosoljan. Blanda väl. Tillsätt till sist den hackade chokladen men spara lite till dekoration. Häll sedan i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den från ugnen. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakan i kylen i minst en timme. Ta ut och servera med vispad grädde, kokosgrädde, kvarg eller glass samt färska bär.

Näringsvärde per bit:
160 kcal
9,6 g kolhydrater
4,3 g protein
12,4 g fett

13 reaktioner på ”Citronkladdkaka med vit choklad

  1. Hej 🙂
    jag undrar om du skulle kunna komma på recept på nyttiga kolor med få kalorier, ex. i chokladmint smak?

    Även recept på nyttig pizzabotten, piroger och pajdeg (gärna med havremjöl, är känslig för fibrerna i kokosmjöl/kikärtsmjöl/nötmjöl ex. )

    Fler recept på saftiga bars, som liknar morotskaksbarsen (utan fibersirap) skulle jag gärna se.

    Sandra

    Gilla

  2. Hej! Jag hittade din blogg för ett tag sedan och jag är helt salig!! Har provat en hel del av dina recept och alla är klockrena och smakar tjockisfika!! 🙂 Har bakat från andra bloggar förut som antingen smakat skit eller bara ”sådär'. Men dessa….my God…bakar om och om igen. Hittat favoriter!
    Den här citronkladdkakan borde man väl kunna göra som en nyttig saffranskladdkaka med vit choklad?
    Måste testa!
    Din blogg gör min vardag sååå mkt enklare!

    Gilla

Lämna en kommentar